Trenutno živim u Ljubljani, kao podstanar. Cijene stanova su astronomske. Ne glede na lokaciju bliže ili dalje od centra, cijena nekretnine može se popeti i do vrtoglavih 3000 eura. Najam stanova, vjerno prati visoke cijene, pa tako a za svoj stan izdvajam oko 500 eura (plus režije). Problem kod stanova u najmu je to što se stvarno ne isplati ulagati bilo kakav novac u dekoracije, obnove i sl.  Tako se često moramo prilagođavati dizajnu vlasnika stanova. Iako u ovom stanu imam sreće da imam bar IKEA namještaj, u prošlim “ex Jugoslavija” stanovima imala sam osjećaj da je Tito još uvijek aktualna stvar na našim prostorima. 🙂

Plan

Iz tog razloga kao ispušni ventil koristim jednu malu slatku kućicu na području Topuskog. Kućica je naslijeđena od Robertovog ujaka, a trenutno je koristimo kao vikendicu.

Nema boljeg od ispijanja kave uz miris sela i gorućeg drveta. Instant meditacija. Kako je kućica ponovo sagrađena nakon rata i to iz državne kasice – famozne obnove, podosta stvari je loše građeno ili staro. Najveći problem kod kretanja u obnavljanje i renoviranje kuće nisu novci, nego majstori. Naći majstora u malom mjestu jer blago rečeno muka Isusova. No, kada se sve oduzme i zbroji, nema ništa zanimljivije od biranja pločica, fugi, nove kuhinje i namještaja 🙂

Radovi oko postavljanja kuhinje, pločica, probijanja balkonskih vrata na mjestu prozira su goti. Stoga polako, ali sigurno dekoriramo i uređujemo prostor.

 

Za gradnju ili dekoraciju prostora definitivno se više isplati uzeti lokalnog čovjeka.  Svim drugim majstorima, govorimo recimo o onima iz Zagreba,  cijene su bar 20% više, jer uračunavaju i putne troškove.

 

Prilažem fotku situacije kakva je bila prije radova. Naime u kuhinji se nalazio veliki prozor, koji je bio čisto uredu, no problem smo vidjeli u tome što smo za izlaz u dvorište morali ići kroz ulazna vrata i okolo do dvorišta. Zato smo se odlučili, da kad već radimo kuhinju, probijemo zid i napravimo balkonska vrata. Ono što recimo nismo znali je to da bi bilo najpametnije  vrata pozicionirati točno tamo gdje je bio prozor. Primaran plan je bio pomaknuti ih na rub zida, no navodno je komplicirano pozicionirati i dodavati potporne grede tamo gdje nisu početno zamišljene. Također postoji opasnost od urušavanja dijela tavana i krovišta. Zato je vrlo važno slušati majstora i biti u toku sa nekim osnovama gradnje. Omanja komplikacija u tom planu je to što ćemo kuhinju morati “razdvojiti”, neće moći ići u klasičan L nego će između dva bloka kuhinje biti spomenuta vrata. No, u svijetu uređenja ništa nije baš kompletno nemoguće..:-)

 

Kuhinja 1,2,3

Nakon početnih detalja, krenuli smo u traženje pločica. To je pak znanost za sebe… Ako je moguće izbjegavajte podne pločice u jednoj boji, jer će se pogotovo na vikendicama, prljavština unesena izvana, previše vidjeti. Mi smo na kraju za podne izabrali sive, sa šarama – koje su se pokazale odlične za prikrivanje prljavštine.

Za zidne smo kombinirali geometrijske, zemljane pločice iz Nexe keramike. Kupili smo ih u Bosni, no ima ih i u Zagrebu kod ovlaštenih distributera.  Više se vidi na slici. Na prvu dok smo ih vidjeli postavljene smo bili šokirani šarenilom prostora. No sada smo se već privikli.

 

Kako dalje?

Kuhinju  smo dali raditi po mjeri. Zbog čudnih mjera i probijanja vrata, nije moglo drugačije. Kuhinje su svugdje skupe, a određene trgovine namještaja imaju besplatnu dostavu samo do 30 km od Zagreba.  Tako da bi uz kuhinju od tipa 10 000 kn bar 1000 – 2000 morali platiti dostavu i montažu. Izradu kuhinje po mjeri dogovorili smo preko firme Fora Elementi. Dobili smo ih preko preporuke, a i vidjeli smo osobno njihov rad, tako da je odluka pala. Naravno kuhinje možete dobiti jeftinije ako kupujete u Emezzeti, Ikei, Lesnini i sl. no ako želite nešto kvalitetno i da traje, a da je napravljeno po svakom milimetru prostora onda je definitivno kuhinja po mjeri za vas. Ručke, materijale za elemente radnu ploču i duplo korito – sudoper kupili smo u Elgradu. Na njihovim stranicama možete pogledati točno cijene svih stvari i zaista opširan katalog proizvoda. Katalog se nalazi ovdje: http://www.elgrad.hr/ponuda/katalozi-i-cjenici/.

Sve ostale aparate kupili smo u Emezzeti, zaista imaju najbolju ponudu i cijene, a često imaju i popuste i akcije. Svu dodatnu opremu smo kupili u IKEI i to u bojama: mint, tamno plavoj i svjetlije plavoj koje totalno požive prostor i jednostavno opuštaju. 😉

 

Povezana slikaSlikovni rezultat za FÄRGRIK

 

Skica kuhinje po mjeri :

 

Finalni produkt:

 

 

 

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *