TRUDNI SMO!!! Daa jesmooo i to sad već 9 mjeseci iliti kako sve trudnice broje – 36 tjedana!

Planiranje trudnoće i začeće

Već neko vrijeme planiramo ostati trudni, no do početka ove godine nismo krenuli u ozbiljnu akciju! 🙂

Dosta sam čitala online članaka na temu uspješnog začeća, tako da sam otprilike mjesec, dva prije svega krenula piti mješavinu folne kiseline i željeza, a za koje navodno tvrde da ih je dobro konzumirati i prije začeća. Kad smo krenuli u konkretnu akciju, samo začeće je uspjelo iz trećeg puta. Puno nam je pomoglo i to što smo taj zadnji put vjerno pratili vrijeme ovulacije. Za to smo koristili jednostavne trakice za ovulaciju koje sam dobila od kume, a ona ih je kupila sa Ebaya.

Ovulacijske trakice mjere količinu LH hormona u mokraći. Kako bi znala otprilike kada imam ovulaciju, koristila sam se s aplikacijom Flo u koju sam već neko vrijeme upisivala početak i trajanje menstruacije. U aplikaciji je moguće odabrati opciju u kojoj se automatski predviđa vrijeme ovulacije, što se pokazalo vrlo korisnim. Prema kalendaru vidjela bi kada je predviđena ovulacija, te sam u tim danima koristila trakice kako bi dodatno to i potvrdila. Neki kažu da im taj cijeli proces “ubija” romantiku.

HIGH SENSITIVE Ovulation test strips [OPK]

Sve nakon toga je gorko slatko iščekivanje! 🙂 Iskreno, hvala bogu na samo dva neuspjela pokušaja, mene osobno svaki neuspjeh dosta pogodio, ali zahvalna sam da nam se trudnoća ipak brzo dogodila.

Na ebayu postoje i paketi koji dolaze s dodatnim trakicama za testiranje trudnoće. Moj paketić je bio takav, te smo te trakice koristili za početno testiranje. Nakon što se na tom testu pokazala blaga crtica, kupili smo Clearblue digitalni test, koji glasi za jedan od najtočnijih. Mi smo uzeli test koji pokazuje i tjedne i mislim da dođe oko 80 kn. Tako nam je test pokazao 3+ tjedana. Weeeee 🙂

Prvo što sam napravila je naravno dogovor termina pregleda kod ginekologa. Najčešće ginekolozi za prvi pregled čekaju da prođe bar 7/8 tjedan trudnoće. Tada mogu već vidjeti neke konkretnije stvari, tipa “otkucaje” srca, tj. titranje budućeg srca i sl. Mene je doktor naručio dosta kasno, pošto je taman u tom razdoblju bio na godišnjem, a kako ja nisam mogla čekati naručila sam se kod privatnika. Iskreno, sada mi je malo žao. Ja sam u tom trenu bila trudna oko 6 tjedana, a privatnica me malo preplašila nekim pričama i nije mi baš utjerala pouzdanje da je sve uredu s plodom. Ona je tvrdila da je plod manji od računanog dana od zadnje menstruacije i cijelo vrijeme pregleda je koristila termin ako plod “preživi”, ako bude sve uredu. Slažem se da treba biti realan, ali svakako mi se čini da treba pozitivno razmišljati, pogotovo na početku.

Cjelokupan dojam popravio se kad sam došla kod svog ginekologa javne prakse, koji je svojim pristupom kroz sve preglede, stvarno bio i više nego stručan, pažljiv i realan. Moram obavezno pohvaliti i dr. Vladimira Novaka i njegovu sestru jer su odlični. PS. njegova ordinacija, koja se nalazi na Malešnici, prima nove pacijente! 

 

Trudnoća

Nakon prvog pregleda kod ginekologa, koji potvrđuje trudnoću, slijede mjesečni pregledi kod ginekologa, uz dodatne preglede i pretrage po potrebi. U nastavku sam našla i napisala kratak popis kako bi pregledi trebali izgledati i koji po vrsti slijedi i gdje ih u Zagrebu.

Obavezni pregledi po tjednima trudnoće:

1. pregled (8. tjedan) – kod vašeg ginekologa 

 • Prvi UZV pregled
 • Ginekolog obavlja genitalni pregled, probiranje ugroženih trudnoća; visina, težina (TT), krvni tlak (RR), Svaka trudnica morala bi imati učinjen citološki obrisak s vrata maternice (Papa test) i određen stupanj čistoće iscjetka u rodnici.
 • Naknadno vas šalje da izvadite krv i napravite kompletnu krvnu slika (KKS), urin, sediment. Važno je iz krvne slike i urina vidjeti nalaze i vrijednosti hormona koji nadzire štitnjaču (TSH), prisutnost antigena B hepatitisa (HbS antigen) i određivanje visine glukoze u krvi natašte (GUK).
 • Dodatno će vam ginekolog nakon pregleda dati određene upute vezane uz planiranje prehrane, upute o higijenskim navikama.

Ako ste iz Zagreb, vađenje krvi obavljate u laboratoriju prema mjestu stanovanja, tj. prema doktoru opće prakse gdje ste prijavljeni. Npr. moj ginekolog je na malešnici, no kako sam prijavljena kod svojih roditelja u Dugavama i tamo imam doktoricu opće prakse, pripadam laboratoriju u Sigetu. Vađenje krvi radi se ujutro od 7-9 sati, natašte, urin možete uzeti u sterilnoj čašici od doma ili to jutro u ambulanti.

2. pregled (12. tjedan) – kod vašeg ginekologa 

 • Mjerenje težine, krvnog tlaka, urina s trakicama, genitalni pregled i UZV
 • Dodatno će vas ginekolog poslati da odredite krvnu grupu i Rh faktor, testove senzibilizacije u Rh negativnih trudnica, kombinirani test (pokazatelj mogućih deformacija).

Navedeni testovi obavljaju se iza 13. tjedna do nekih 18. tjedana i izvode se u Petrovoj bolnici u Zagrebu. Za niti jedan se ne morate predbilježiti prije nego dolazite direktno u bolnicu gdje vam za kombinirani test uzimaju krv i rade ultrazvuk u glavnoj zgradi Petrove bolnice, a za Rh faktor i krvnu grupu idete u Petrovu 5 na zavod za transfuziju, gdje vam samo vade krv. Nalaze kombiniranog testa šalju na mail, a krvne grupe morate pokupiti osobno u Petrovoj 5 za par dana.

3. pregled (16. − 18. tjedan) – kod vašeg ginekologa

 • Mjerenje težine, krvnog tlaka, urina s trakicama, genitalni pregled i UZV

4. pregled (20. tjedan) – kod vašeg ginekologa 

 • Mjerenje težine, krvnog tlaka, urina s trakicama, genitalni pregled i UZV
 • Dodatno će vas u ovom tjednu ginekolog poslati na test tolerancije na glukozu.

Test na glukozu obavljate na istom mjestu gdje ste i vadili krv na početku. Morate biti natašte i obavlja se isto ujutro od 7-9 h. Morate se pripremiti na ispijanje tri velike čaše jako jako jako slatke vode kroz sat i pol i tri vađenja krvi. Meni osobno test nije smetao, ali me nekih sat vremena nakon oblio hladan znoj. Prijateljica je prilikom ispijanja pala u nesvijest, tako da je najbolje da sa vama ide pratnja.

5. pregled (24. tjedan) – kod vašeg ginekologa 

 • Mjerenje težine, krvnog tlaka, urina s trakicama, genitalni pregled i UZV

6. pregled (28. tjedan) – kod vašeg ginekologa 

 • Mjerenje težine, krvnog tlaka, urina s trakicama, genitalni pregled i UZV

7. pregled (31. tjedan) – kod vašeg ginekologa 

 • Mjerenje težine, krvnog tlaka, urina s trakicama, genitalni pregled i UZV
 • dodatno vam može uzeti bris rodnice, koji sami nosite u laboratorij kako bi se utvrdila prisutnost ili odsutnost streptokoka. Ako je streptokok prisutan pri porođaju ćete dobiti dodatno antibiotike.

Napomena: ne rade svi ginekolozi tu pretragu, tako da ćete tu pretragu obaviti prilikom prvog pregleda u bolnici.

8. pregled (34./35. tjedan) – kod vašeg ginekologa ili u bolnici 

 • Mjerenje težine, krvog tlaka, urina sa trakicama, genitalni pregled, pregled sa sonogramom za slušanje okucaja

Pregled u bolnici najčešće se obavlja oko 35. tjedna. Ja sam se odlučila za porod u Petrovoj gdje sam se predbilježila za sve daljnje preglede.

Za pregled se možete i naručiti preko emaila: predbiljezbe.trudnicka.gin@kbc-zagreb.hr

U emailu pošaljite i sliku uputnice od ginekologa koja će vrijediti za sve daljnje preglede, a uputnicu i fizički donesite na zakazani termin. Ja sam bila prošli tjedan na prvom pregledu koji je prošao okej. Sami pregled kratko traje, no dosta se čeka – nevezano za vremenski termin na koji su vas naručili. Na drugi pregled sam naručena 29.11. što pada u mom 38. tjednu, tako da svakako postoji i mogućnost da ću i do tada roditi 🙂

9. pregled (36. tjedan) – u bolnici

 • CTG
 • Mjerenje težine, krvnog tlaka, urina s trakicama, genitalni pregled i UZV

10. pregled (38. tjedan) – u bolnici

 • CTG
 • Mjerenje težine, krvnog tlaka, urina s trakicama, genitalni pregled i UZV

11. pregled (39. tjedan) – u bolnici

 • CTG
 • Amnioskopija
 • Mjerenje težine, krvnog tlaka, urina s trakicama, genitalni pregled i UZV

12. pregled (40. tjedan) – u bolnici

 • CTG
 • Mjerenje težine, krvnog tlaka, urina s trakicama, genitalni pregled i UZV

Moje iskustvo sa trudnoćom i simptomima

Možda sam jedna od rijetkih trudnica, koja kroz cijelu trudnoću nije imala probleme, tj. klasične simptome. Nije mi bilo ekstremno muka, nisam povraćala, nisam imala prevelike hormonalne promjene raspoloženja, nisam imala gadljivost do određene hrane, ni pretjerano prejedanje. Na tome sam ekstremno zahvalna. Najteže mi je palo to da ne mogu jesti tunu i da se ne smijem kupati u kadi, jer to mi je doslovno omiljeni sport. 🙂

Jedino što me mučilo i to više na kraju trudnoće je vrućina i bolovi u nozi, kao da mi beba leži na živcu.  Za vrijeme posjeta wellnesu u Hotelu Balnea u Sloveniji, probala sam i trudničku masažu, koja me spasila. 🙂 Također, pred kraj trudnoće, dobila sam dosta strija na trbuhu, iako sam se mazala svim živim losionima na tržištu. Mene osobno uopće ne smetaju, tako da mi se ne žuri riješiti ih se. U cijeloj trudnoći sam dobila 11 kg i to praktički sve u zadnja dva mjeseca trudnoće.

Imala sam određenih “tegoba” psihološke naravi, koje bi prepisala svojem, inače paničnom pogledu na svijet. 🙂 Znači znao me uhvatiti neki ekstremni strah, da će nešto poći po zlu. To me s vremena na vrijeme znalo mučiti  toliko, da se nisam mogla opustiti i uživati u prelijepim trenucima trudnoće. U tom trenu jako mi je značilo da je moj muž bio pored mene i davao mi glas razuma. Zato sam se trudila od početka biti što aktivnija trudnica. Pa sam tako u 6. mjesecu putovala za Pariz i Pelješac, do 8. mjeseca sam se penjala na peti kat zgrade bez lifta, par tjedana prije poroda sam polu tulumarila u klubu i sl.

Svaka je trudnoća priča za sebe.

Moj iskreni savjet je da sve napravite i podredite vašim potrebama i željama i da… ne zaboravite uživati svo to vrijeme.. <3 <3

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *